När ska munskydd respektive andningsskydd användas mot Covid-19?

Det är skillnad på munskydd och andningsskydd. Snurrigt?

För att munskydd ska ge ett effektivt skydd mot Covid-19 måste alla som rör sig nära andra ute i samhället bära dem. Munskydd skyddar andra än den som bär dem, men den som bär dem har själv ett mycket begränsat skydd. Så om andra inte bär munskydd av något slag krävs flera andra åtgärder för att vara skyddad själv.

Ett munskydd eller två munskydd

För att skydda sig själv mot Covid-19 behöver man det som kallas andningsskydd och även vidta andra försiktighetsåtgärder.

Vi har noterat att många, framförallt just de i riskgrupper för Covid-19, under pandemin 2020 rört sig i butiker, restauranger eller kollektivtrafik i Sverige med endast enklare munskydd. Dessa personer verkar tro att de är skyddade med munskydd. Detta är just detta scenario som Folkhälsomyndigheten är nervösa inför om de skulle rekommendera munskydd, nämligen att den som bär munskydd invaggas i en falsk trygghet och utsätter sig själva i riskabla situationer som de inte skulle gjort om de inte burit munskydd.

Om någon i en riskgrupp behöver tillfälligt riskera att vara närmare andra än 1 meter, alltså vid till exempel en flyg-, båt- eller tågresa, rekommenderar WHO dessa personer att använda ett andningsskydd ("Medical Mask" eller "Respirator") av skyddsklass FFP2.

Det är viktigt att igen understryka att det inte endast räcker att använda andningsskydd istället för munskydd, utan det krävs också att man hanterar och kompletterar med andra åtgärder.

Det är därför som vi på Mojura tidigt bestämde oss för att importera personlig skyddsutrustning som har betydelse för att skydda sig själv. Vi sökte noga och är stolta över att ha hittat andningsskydd från Sydkorea som vi vet håller hög klass, och är tillverkade och kontrollerade i fabriker av högsta klass.

Den största skillnaden med AirQUEEN Breeze Mask mot andra andningsskydd är att den är betydligt enklare att andas i, trots hög filtrering och att den är tät mot vatten. Det gör att du kan ha den under längre tider, vilket gör den bättre lämpad för resor.

Fortfarande förvirrad? Kontakta oss på mojura@afzelius.se